Kolorowe Mikołaje i choinki

są smaczne oraz dekoracyjne. Ale największą atrakcją jest ich przygotowanie.

Składniki na 100 sztuk:

  • 67 dag cukru pudru
  • 3 białka
  • 5 g przyprawy do pierników
  • 7 dag margaryny
  • 12,5 dag miodu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • odrobina zielonego i czerwonego barwnika spożywczego
  • 6 dag kolorowej posypki
  • 2 dag srebrnych i kolorowych perełek

 

Przygotowanie:

  1. Margarynę, miód i 7 dag cukru rozpuścić w rondelku. Przyprawę do pierników, jajko i kakao ubić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przestudzony miód. Wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na prostokąty 40×20 cm. Jeden placek pokroić na 4 paski o szerokości 5 cm. Z każdego paska wyciąć 15 trójkątów i piec 10 minut w temperaturze 180°C.
  3. Z pozostałego ciasta wykroić 40 choinek o wysokości 7 cm. Skrawki ciasta zagniatać, rozwałkować i robić następne choinki. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  4. Resztę cukru ubić z białkami. Rozdzielić do 3 naczyń. Jedną część zabarwić na czerwono, drugą na zielono, a trzecią pozostawić białą.
  5. Pierniki ozdobić kolorowymi lukrami pędzelkiem i szprycą. Ozdoby sypać na wilgotną masę.

 

Życzymy smacznego!