Chleb z kiełkami pszenicy

to wypiek pełen witamin i mikroelementów, który często powinien pojawiać się na naszym stole.

Składniki:

  • 15 dag kiełków pszenicy
  • 6 dag drożdży
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek miodu
  • 4 dag masła
  • 1 kg razowej mąki pszennej

 

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć w 1/4 litra letniej wody. Następnie dodać sól, miód, roztopione masło, 1/4 litra wody i połowę przesianej mąki. Wszystkie składniki wymieszać. Tak przygotowany rozczyn pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 30 minut.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, kiełki pszenicy i 1/4 litra wody, dobrze wyrobić. Ciasto pozostawić na około 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. Zagnieść dwa bochenki.
  3. Wierzchy chlebów naciąć na krzyż i posmarować wodą. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 200°C. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Życzymy smacznego!