Miód kremowy (kremowany)

Uwielbiany przez dzieci i nie tylko…

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych. Staje się on jedynie twardy, powstają gruboziarniste kryształy, które utrudniają jego nabieranie.

Z uwagi na stopień krystalizacji dojrzałego miodu wyróżnia się miód w stanie płynnym (patoka) oraz skrystalizowany (krupiec).

Okresowo (4–6 razy w ciągu doby przez 10–15 minut) intensywnie mieszając miód podczas krystalizacji można uzyskać miód kremowany zawierający bardzo drobne kryształy. Proces ten nazywa się kremowaniem. Uzyskany produkt jest kremowego koloru i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Obróbka nie zmienia właściwości odżywczych miodu. Miód kremowy przechowywany w stałej temperaturze nie traci swych właściwości przez wiele miesięcy. Jest doskonałym zamiennikiem kremów czekoladowych i jest uwielbiany przez dzieci.

Źródłowy: Miody Krajna oraz Wikipedia

Kategorie: Ciekawostki